8 okt

2018

Prachtige middag vol inspirerende verhalen

Categorieën: Nieuwsberichten

Prachtige middag vol inspirerende verhalen

Prachtige middag vol inspirerende verhalen

Berkel en Rodenrijs – Niemand minder dan voormalig topschaatser Erben Wennemars heette tussen de 100 en 150 ondernemers welkom die present waren tijdens de door VNO-NCW georganiseerde middag waarin ‘Ondernemen met maatschappelijke waarde’ centraal stond. De middag werd afgesloten met de bekendmaking van de genomineerden voor de Kees van der Helm Award 2018.

Trees Borkus-Henskens
De bijeenkomst vond donderdagmiddag 27 september plaats in de bedrijfshal van VanderHelm Bedrijven B.V. aan de Nobelsingel op Oudeland. Een inspiratiemiddag waarbij Wennemars de verbinding ging leggen tussen topsport en ondernemen.
“Plezier in je werk, daar krijg je energie van!” wist de topsporter. “In de topsport telde alleen het winnen, maar eigenlijk gaat het daar in het leven niet om. Op een gegeven moment kom je op een punt dat je jezelf de vraag stelt ‘wie ben ik, waar sta ik voor en waar gaat het om?’. Je wilt zingeving en met elkaar de goede maatschappij helpen opbouwen; daar wil je in meedoen. Ook vernieuwen is essentieel om energie te krijgen. Mensen in hun kracht zetten; daar moeten we het met elkaar over hebben.”
In een panel kwamen vervolgens enkele ondernemers aan het woord met inspirerende verhalen over sociaal ondernemen en het bieden van kansen aan mensen met een beperking of afstand tot de arbeidsmarkt. Ook Frans kwam aan het woord. Hij zat jaren thuis en had de hoop op een baan bijna opgegeven toen hij werd uitgenodigd voor een gesprek. “Inmiddels heb ik mijn eigen taak en ben ik opgenomen in het bedrijf; je hoort ergens bij en je bent weer lekker aan het werk,” straalde hij.
Een horecaondernemer vroeg zich in alle eerlijkheid regelmatig af ‘wie heeft hier nu een beperking?’. “Er woont hier een grote groep die het goed heeft; een andere groep buitensluiten zou niet meer mogelijk moeten zijn. Binnen mijn bedrijf werken jongeren die ‘alles’ hebben, maar ook medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt. De mix is goed, maar vraagt wel veel en de juiste begeleiding. En nu bedoel ik dus: begeleiding voor allemaal!”

Werkgevers Servicepunt
Medewerkers van het Werkgevers Servicepunt Zuid-Holland Centraal waren die middag eveneens present. Zij zien het als hun taak UWV, gemeente, sociale bedrijven en ondernemers met elkaar in contact te brengen. Op de vraag naar de zaal wie al medewerkers aan de slag had met afstand tot de arbeidsmarkt ging bij de helft van de aanwezigen de vinger omhoog. “Het bedrijfsleven in Oostland doet het goed!” was de tevreden constatering. Een enkeling overweegt het, maar hikt tegen (een gebrek aan) informatie op. De medewerkers van ZHC komen graag langs, want ze zijn nog steeds op zoek naar bedrijven die de deur er voor open stellen.

Kees van der Helm Award 2018
De middag werd afgesloten met de bekendmaking van de genomineerden voor de Kees van der Helm Award 2018. Het thema van dit jaar was ‘vernieuwen’. De genomineerden werden Thomas Bunnik van Bunnik Plants, Peter Gille van Boerderij Het Lansingerland en Erik Rövekamp van Outdoor Valley. Een jury gaat op bezoek bij de genomineerden en zal tijdens de Oudejaarsbijeenkomst van VNO-NCW de winnaar bekend maken.

Bron: De Heraut