Een solide basis

De geschiedenis van Bergschenhoek Groep B.V. start in 1919 als Huig Rook Bouw- en materialenhandel H. Rook start. Vanaf het water handelt hij in zand en grind. Samen met zijn vrouw Adriana Rook-Speksnijder en zijn kinderen bevaart hij de Duitse en Nederlandse rivieren: het familiebedrijf is geboren.

De zaken lopen voorspoedig en de activiteiten breiden zich uit richting de vaste wal, nu onder de naam Gebroeders Rook N.V. De aankoop van een bedrijfsterrein in 1956 betekent een mijlpaal in de geschiedenis van het familiebedrijf. Op dit terrein in Bergschenhoek start Huig Rook met Hercules N.V. De betonwarenfabriek is specialist in betonnen binnenmuurstenen, een product dat gebruikt wordt voor ventilatiekanalen en rookgasafvoeren in woonhuizen.

In 1965 vindt er wederom een wijziging plaats en verandert de naam in Industrie- en handelmaatschappij Bergschenhoek B.V. Mede dankzij de explosieve opkomst van de woningbouw in Nederland kent het bedrijf in de jaren zeventig een enorme groei. Alle betonfabrieken en centrales in handen van de familie Rook draaien op volle toeren. Door ontwikkelingen in de woningbouw neemt de vraag naar mechanische woonhuisventilatie en isolatie toe. Industrie- en handelmaatschappij Bergschenhoek B.V. speelt hier op in en introduceert spiraalgefelste buizen en ventilatiekanalen.

 

Beton maakt plaats voor staal

De ontwikkelingen gaan steeds verder en inmiddels blijken de spiraalgefelste buizen ook uitermate geschikt voor de grond-,weg-, en waterbouw. In 1980 wordt besloten om binnen het toenmalige Bergschenhoek Luchtcomfort een aparte afdeling voor activiteiten op het gebied van civiele techniek op te richten. Om aan de grote vraag te kunnen voldoen opent Bergschenhoek Luchtcomfort in 1984 een tweede productielocatie in Staphorst.

Bergschenhoek Luchtcomfort komt korte tijd in andere handen. Eind 1990 koopt Obourg België S.A. de totale Rook-groep. Een aantal aandeelhouders blijft actief in het management en na twee jaar kopen zij Bergschenhoek Luchtcomfort terug. De aandeelhouders pakken de draad weer op en bouwen verder aan hetgeen eind jaren tachtig was ingezet. Na een aantal overnames ziet Bergschenhoek Civiele Techniek het levenslicht en zal vanuit Zevenbergen en Bergschenhoek opereren.

De expansie zet zich verder voort en naast het oprichten van nieuwe productielocaties, worden ook nieuwe producten aan het assortiment toegevoegd. Het aanbod van Bergschenhoek Groep B.V. wordt uitgebreid door onder andere de overname van de bedrijven Cox Geelen, KWT en de Poolse Roha Group Sp.zo.o. Met de recentelijke deelneming in Climate Recovery voegt het bedrijf een van de meest innovatieve en duurzame producten op het gebied van luchtventilatie aan haar collectie toe.

 

DNA voor de toekomst

De boeiende historie van Bergschenhoek Groep B.V. leverde de bouwstenen voor de toekomst. Inmiddels staat de vierde generatie aan het roer van het familiebedrijf en heeft als belangrijkste drijfveer het continueren van de onderneming op de lange termijn. Zoals het bedrijf zich vandaag de dag presenteert, is vooral de verdienste van de derde generatie. Voortgebouwd op de fundamenten van Huig Rook hebben zij het bedrijf een enorme ontwikkeling laten doormaken. Van de handel op de binnenvaart is het familiebedrijf uitgegroeid tot een internationaal erkende onderneming die op het gebied van ventilatie- en luchtbehandelingssystemen, rookgasafvoer- en waterbeheersingssystemen en civiele techniek wereldwijd actief is.

Lucht, Rook, Water; The Book

Bekijk het boek